Gazdaság

Vértes: alapvetően hibás a kormány gazdaságstratégiája

Administrator

2010. 11. 25. 21:16

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke adóról, nyugdíjról és jövedelemről.
Korábban a témában:

Vértes András szerint a jelenlegi kormányzó erő alapvetően hibás gazdaságstratégiát folytat; az alapvető célok – a foglalkoztatás növelése és a gazdasági fejlődés gyorsulása – nem teljesülnek.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke erről Kaposváron beszélt a helyi Szocdem Klub vendégeként, ahol újságíróknak azt mondta: most az látszik, hogy a kormányzó erő mindenáron változtatni akar, “méghozzá nagyon erőszakosan és nagyon gyorsan”. Folyamatosan igyekszik bővíteni a mozgásterét az állami költekezésben, s ahelyett, hogy az államháztartás kiadási oldalán reformokat kezdene, növeli a kiadásokat, és a másik oldalon ehhez forrást teremt azzal, hogy válságadókat ró ki, “az elkövetkező években pedig megeszi a nyugdíjpénztáraknak a megtakarításait”.

“Ez a gazdaságstratégia (…) alapvetően hibás” – jelentette ki Vértes András. Rámutatott: a személyi jövedelemadó csökkentése csak keveseket, a foglalkoztatottak 20-25 százalékát érinti. A társasági adó csökkentéséből származó többletjövedelemmel “sincs mit tenni”, nem érdemes beruházni, amikor ennyire nyomott a fogyasztás, nincs piac – mondta.

Nem nő a foglalkoztatás, nem gyorsul a gazdaság növekedése, azaz az alapvető célok nem teljesülnek – összegezte Vértes András. Megjegyezte: a kormány a nagy ágazatokat válságadókkal sújtja, közülük a bankszektor költségnövekedése egészen biztosan a fogyasztók és a vállalkozók költségnövekedésévé válik, és így lesz majd a többivel is.

A GKI elnöke szerint az üzleti szféra ebben a helyzetben “elbizonytalanodik, mert azt látja, hogy akinek magas volt a profitabilitása, azt gyorsan elszedik” tőle. A magánszemélyek is azt látják, hogy a nagy többségnek nem növekedik a jövedelme, pedig volt egy adócsökkentés, a nyugdíjrendszert pedig eközben “szétverték”.

Vértes András a magánnyugdíjpénztárak megszűnését eredményező intézkedésekről úgy vélekedett: “oly mértékben alkotmánysértő, hogy (…) ezt vagy a magyar jogrend, vagy az európai jogrend meg fogja akadályozni”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.