Gazdaság

Az EU még közbeszólhat nyugdíj-ügyben

Londoni elemzők szerint "centralizációs" törekvések rejlenek a kormányzati intézkedések nyomán egyébként javuló magyar költségvetési kilátások mögött.

Az Eurasia Group nevű globális pénzügyi és politikai kockázatelemző csoport londoni szakértőinek véleménye szerint a Fidesz-kormány az elmúlt hetekben “egy sor” olyan intézkedést jelentett be, amelyeknek kedvező hatásuk lesz a jövő évi államháztartási deficitadatokra.

Ez azonban “elterelte a figyelmet” olyan “potenciálisan aggályos” fejleményekről, mint például a költségvetés szerkezeti reformjának “általános hiánya”, a nyugdíjrendszer “államosítása”, vagy a “folytatódó viaskodás” a jegybank vezetőjével.

Az Eurasia szerint mindez része a gazdaságpolitikai döntéshozói fennhatóság centralizációs folyamatának, amelynek “piaci szempontból negatív a felhangja”. A ház szerint a nyugdíjpénztári intézkedéseket az EU vagy a magyar Alkotmánybíróság késleltetheti vagy részeiben módosíthatja, de ez bizonytalan.

A BNP Paribas bankcsoport befektetési elemzői által szintén csütörtökön kiadott helyzetértékelés szerint korábban alkotmányossági alapon “könnyedén megtámadhatók lettek volna” a magánnyugdíj-pénztári intézkedések, az Alkotmánybíróság adó- és költségvetési illetékességének közelmúltbeli megnyirbálása azonban arra vall, hogy most már nem megtámadhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik