Gazdaság

Ünnepi razziákba kezdenek a fogyasztóvédők

Országos karácsonyi ellenőrzést indított a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) hétfőtől, amely december 23-ig tart.

Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője elmondta: a vizsgálat során kiemelt hangsúlyt kap az áruházláncok akciós tevékenységének ellenőrzése, a vásárlók által nagyszámban felkeresett élelmiszerjellegű üzletek, drogériák vizsgálata.

Pintér István főigazgató hangsúlyozta: a jövőben minden nagyobb horderejű vizsgálat előtt tájékoztatást tartanak, hogy a vállalkozások jogkövető magatartását elősegítsék, a kisebb szabálytalanságoknál lehetőséget adnak a hibák kijavításra, és a súlyos, visszatérő jogszabályszegés esetén bírságolnak. Az ellenőrzéseken jelen lesznek a társhatóságok, és számítanak a civil fogyasztóvédőkre is.

Az NFH főigazgatója emlékezetett arra, hogy a szomszédos országok hatóságaival együttműködési megállapodásokat kötöttek, és ennek keretében várható, hogy a határmenti területeken is végeznek karácsonyi ellenőrzéseket.

Fülöp Zsuzsanna kiemelte: a hatóság a piacfelügyeleti tevékenysége során a veszélyes árukat szűri ki, karácsonykor a szezonális árukra, a műszaki termékekre és a gyerekeknek szóló ajándékokra koncentrálnak. Az idén az áruházláncoknál az akció valódi meglétét is vizsgálják, emellett kiemelten nézik az árfeltüntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik