Gazdaság

Hernádi: elkerülhetetlenek a válságadók

A kormány tartani akarja a 3,8 százalékos államháztartási hiányt, így aligha maradt más, mint a bevételek növelése egyszeri, árbevételre kirótt válságadók révén - mondta Hernádi Zsolt.

A Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Heti Válasznak adott interjújában elmondta azt is, hogy az idén lejáró, az energiaszektor nyereségére kivetett Robin Hood-adó lejárati határidő nélküli meghosszabbítását rossz üzenetnek tartja. “Az emberben ugyanis kétely támad: ezek az intézkedések vajon tényleg nem ismétlődnek-e meg majd újból” – mondta.

Kifejtette: az Orbán-kabinet a kormányzás elején kért többletadót az elődök által elhalasztott reformok végrehajtására. Hernádi szerint nincs más lehetőségük, mint bízni abban, hogy az állam nekilát a strukturális átalakításoknak.

Arra a kérdésre, hogy kikre terjesztené ki a válságadót közölte: “nem akarok több ellenséget szerezni magamnak, de vannak államilag védett szakmák, mint a közjegyzőké.”

Az elnök-vezérigazgató megismételte, hogy a Mol a céget érintő mintegy 20 milliárd forintos válságadó kigazdálkodása érdekében csökkenteni fogja kiadásait, ennyivel kevesebb beruházásról fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik