Gazdaság

Fellegi “üres kézzel megy” Moszkvába

Könnyebb helyzetben lenne a miniszter, ha a Gazprom-érdekeltségekre nem vonatkozna a válságadó.

Nem viszi magával Moszkvába az orosz fél által várt, több hazai céget és az energiaellátást is érintő „megoldáscsomagot” a nemzeti fejlesztési miniszter – értesült a Világgazdaság. A lap szerint Fellegi Tamás tárgyalásain egyebek mellett most készíti elő Orbán Viktor útját orosz kollégájához, Vlagyimir Putyinhoz.

A Mol-pakett visszaszerzéséről és más nyitott ügyekről nehezebb lesz egyezkedni, a válságadó bevezetése miatt jelentős mértékben megromlottak Magyarország tárgyalási pozíciói – írja a Világgazdaság. Szakmai körök szerint az árbevételre vetített adó ellehetetleníti az itteni Gazprom-érdekeltségeket, fennáll a veszély, hogy számukra a bankok nem nyitják meg a következő havi szállításhoz szükséges akkreditívet. Ha pedig nincs pénz, nincs gáz sem.

A Világgazdaság emlékeztet rá, hogy a magyar-orosz megoldáscsomagnak ki kell térnie a hosszú távú gázimport-megállapodás meghosszabbításának előkészítésére is, emellett egyeztetni kell a Malév oroszországi tartozásának rendezéséről, esetleges elengedéséről, valamint a Déli Áramlat magyar szakaszának előkészítéséről is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik