Gazdaság

Munkahelyen zaklatnak a bankok

Egyre többször fordul elő a munka­helyeken, hogy a főnök azért hívatja dolgozóját, mert levelet kapott annak bankjától.

Ebben tájékoztatják a céget, hogy munkavállalója késésben van törlesztőrészletével. A Magyar Hírlap szerint az ilyen levél két törvényt is sért, a hitelintézetit és a személyes adatok védelméről szólót. Az adatvédelmi ombudsman hivatala szerint törvényesen a bank az elmaradt hitelrészlet levonását sem kérheti a munkabérből, ha a hitelszerződésben erről nem állapodtak meg külön.

A Bankszövetség nem tud ilyen esetekről. Ha mégis lennének, akkor azt biztosan nem bankok, hanem a különféle pénzközvetítő cégek követhették el. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) leszögezte, hogy a hitelintézeti törvény egyértelműen rendelkezik a banktitokról. Ez az információ pedig ebbe a körbe a tartozik.

Ha a hitelszerződésben külön ki nem kötik azt, hogy nem fizetés esetén az ügyfél hozzájárul ezen információ kiadásához a munkaadójának, akkor ez a hitelintézeti törvény megsértésének számít. Ilyenkor – konkrét panasz esetén – eljárhatnak a fogyasztóvédelmi szervezetek, az adatvédelmi ombudsman és a PSZÁF is.

Ajánlott link:

A bankok a főnöknél is zaklatnak (Magyar Hírlap)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik