Gazdaság

KPMG: lassan indul be a hitelezés a régióban

A bankok a kelet-közép-európai régióban - Lengyelországot és Csehországot leszámítva - nem számítanak gyors fellendülésre az ingatlanpiacon, de jó projekteket finanszíroznak.

A nyolc országot érintő ingatlanfinanszírozási bizalmi indexet Lengyelország és Csehország vezeti, harmadik helyen áll Szlovákia, és csak azt követi Magyarország. A sor végén Románia áll – hangzott el a KPMG régiós felmérésének bemutatóján szerdán Budapesten.

A vizsgálat a régióban ingatlanfinanszírozással foglalkozó 50 bankra terjedt ki. Amíg a válság előtt a beruházók az egész régiót egységként kezelték, addig napjainkban külön-külön vizsgálják az egyes országok gazdaságait – mondta Andrea Sartori, a KPMG régiós ingatlan, szabadidő és turisztikai tanácsadási részlegének a vezetője.

A bankok jelenleg inkább a meglévő ingatlanhitelek átstrukturálásával foglalkoznak, mint új hitelezéssel. A hitelek átalakítása fontosabb számukra, mint hogy csődbe juttassák a hitelfelvevőket – jegyezte meg a részlegvezető.

A hitelezésnél Magyarországon, Csehországban és Bulgáriában a kiskereskedelmi ingatlanok finanszírozását helyezik előtérbe a bankok. Lengyelországban és Romániában inkább irodákat finanszíroznak, míg a balti államokban, továbbá Szlovákiában és Horvátországban a szállodaépítést részesítik előnyben – derült ki a felmérésből. A bankok többsége azonban – a régió egészére – nem preferálja a szállodaépítést.

A felmérésből kiderült az is, hogy a bankok a hitelt igénylő üzleti terve mellett vizsgálják az adott ország makrogazdaságát is. Emiatt került az élre Lengyelország és Csehország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik