tej
Gazdaság

Csökkenhet a tejtermelés

Egyre több tehenészet küzd napi likviditási gondokkal, csak a támogatások egy részét fizették ki.

A tej felvásárlási ára az első három negyedévben átlagosan 70 forint volt literenként, a megígért literenkénti 22 forintos támogatásból pedig eddig csak literenként 5,5 forintot utalt át a szaktárca – írja a Napi Gazdaság az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai alapján.

A nyers tej felvásárlási ára szeptemberben átlagosan 75 forintra emelkedett literenként, és az év hátra lévő részében további emelkedés várható. Az első kilenc hónapban a felvásárlási ár literenként 70 forint volt, míg az Európai Unió 27 tagállamának átlaga 31 eurócent körül mozgott.

Azok a tehenészetek, amelyek saját takarmánytermesztésre rendezkedtek be komoly gondban vannak, mert az időjárás miatt kevés és rossz minőségű a takarmány, ezért vásárlásra kényszerülnek, mégpedig tonnánként 45-50 ezer forintos áron. A tavalyi demonstrációk hatására beígért literenként 22 forint támogatásból mindössze 5,5 forintot utalt át a szaktárca. A feldolgozók a támogatásokra hivatkozva nem emelték érdemben a felvásárlási árakat az idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik