Gazdaság

Drágább lehet a tej, a hús és a kenyér

A Sertésszövetség szerint az állattartók költségei akár 30 százalékkal is növekedhetnek.

Júniusban valamivel 2 ezer forint fölött volt egy mázsa takarmánygabona ára, most a betakarítás végére elérheti a 3500 forintot. A sok csapadék és elmaradt permetezés miatt kevesebb jó minőségű takarmánygabona termett, az ára pedig drágul. Ez hatással lehet a hús és tejtermékek árára is.

Sákán Antal, a Sertésszövetség elnöke szerint az állattartók költségei akár 30 százalékkal is növekedhetnek, a kérdés pedig, hogy ez mennyiben jelenik majd meg a fogyasztók oldalán. Hozzátette, az értékes húsrészeknek az 1200-1500 forintos árat el kellene érni ahhoz, hogy fenntartható legyen a termelés.

A CBA kommunikációs vezetője azt mondta, júniusban a tejtermékek alig, a hústermékek 5-6 százalékkal drágultak. Fodor Attila ennél nagyobb drágulást nem tart elképzelhetőnek, mert azt már a vásárlók sem tudják megfizetni. Elmondta, a tavalyi gabonából is van még a raktárakban, és úgy véli, az árakban szeptember végén lehet változás.

Az eddig learatott búza több mint 50 százaléka kiválóan alkalmas étkezésre, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége szerint ez a mennyiség maximálisan elég a hazai fogyasztásra. A kereskedők egyelőre még bizonytalanok abban, hogy a liszt- és pékáruk, ha drágulnak is, milyen mértékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik