Gazdaság

MNB: a frank- mellett az euróhitelek is eltűntek

A devizahitelek jelzálogbejegyzési tilalmának augusztusi bevezetése miatt az euróalapú szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összértéke szinte nullára csökkent.

A háztartások által felvett forint lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek szintje nem változott lényegesen, a hitelkamatok csekély mértékben csökkentek – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

Az új lakáshitelek szerződéses értéke 18 milliárd forint körül volt. A háztartásoknak nyújtott forintalapú hitelek részaránya az újonnan folyósított hiteleken belül szeptemberben 98 százalék volt: a lakáshiteleken belül 98 százalék, a szabad felhasználású hiteleken belül 98 százalék, a személyi hiteleken belül pedig 100 százalék. A kamatok a lakáscélú hiteleknél csekély mértékben, 5 bázisponttal 8,50 százalékra csökkentek egy hónap alatt.

A háztartások szeptemberben az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, nettó hitelfelvevők voltak, hiszen a betétkivonás forintban meghaladta az elhelyezést. Devizában viszont többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, nettó törlesztők voltak.

Ezek eredőjeként a háztartások hitelállománya összességében az átértékelődés és egyéb változások hatásának figyelembe vétele nélkül 10,8 milliárddal 8358 milliárdra csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők, devizában nettó hiteltörlesztők voltak, összességében pedig kevesebb hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik