Gazdaság

Der Standard: Magyarországon a neheze még hátravan?

A bankokat és a pénzügyi felügyeleteket is felelősség terheli a közép- és kelet-európai devizahitel-gondok miatt - írta pénteken Osztrák exportsláger című kommentárjában a Der Standard.

A térségből érkező első kedvező konjunktúrajelentések ellenére a nemzetközi pénzügyi szervezeteknél továbbra is ideges hangulat uralkodik. Lehetséges ugyanis, hogy Magyarországon, Ukrajnában és Romániában a legrosszabb még hátravan.

Több százezer hitelfelvevőnek van a nemzeti valuta meggyengülése miatt jelentősen megdrágult devizahitele – írta a Magyarországgal és a térséggel rendszeresen foglalkozó András Szigetvary.

Erre a válságra eddig csak egy válasz volt: az ügyfelek többet fizetnek. A hiteleseknek minden egyes fillért be kell osztaniuk, hogy törleszteni tudják a részleteket. Ez még önmagában véve semmiképpen sem igazságtalanság, a hitelfelvevőket vonzotta a frankhitelek alacsony kamata, és számításba vették az árfolyamkockázatokat, vagy nem törődtek velük.

De miért kellene egyedül jótállniuk ezért? A devizahitelekkel kapcsolatos problémáért a veszélyes játékot túl sokáig tétlenül figyelő budapesti és bukaresti felügyeleti szervek is felelősek. A sokak tapasztalatlanságát szívesen kihasználó bankokat is felelősség terheli – vélekedett a szerző.

Ausztriának “a devizahitel feltalálójaként” az a különösen dicstelen szerep jutott, hogy “forszírozta” ezt a folyamatot. Az osztrák bankok és felügyeleti szervek a mai napig tagadják, hogy hibáztak volna. Ez azonban megváltozhat most, ha a banki mérlegek mínuszt mutatnak – állt a Der Standard cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik