Gazdaság

Hosszú távon ismét baj lehet a költségvetéssel

A költségvetési kiigazítás csaknem teljes mértékben átmeneti intézkedésekre épül, ezért jelenlegi formájában hosszabb távon "fenntarthatatlan" - vélekedtek pénteken londoni elemzők.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlege a magyarországi intézkedésekről azt írta, hogy a magyar kormány “alacsony minőségű, ad hoc (lépésekre) alapuló” kiigazítás mellett döntött, és ez a cég szerint azzal a kockázattal jár, hogy a magyar adóssághelyzet “ismét instabillá válhat”.

Az elemzés szerint az adósságráta csökkentéséhez így magasabb elsődleges államháztartási többlet kell, mint amekkorára egy fenntartható költségvetési kiigazítási lépéseket tartalmazó forgatókönyv alapján szükség lenne.

A jelen helyzetben ugyanis a befektetők kevésbé lesznek meggyőződve arról, hogy az átmeneti adóintézkedések hosszú távon javíthatják a szuverén hitelképességet, ezért valószínűleg magasabb kockázati felárakat követelnek a magyar adósságban tartott befektetéseikre.

Ez magasabb kamatköltségekkel jár, ami automatikusan növeli az elsődleges többlet szükséges mértékét – áll a Goldman Sachs londoni elemzésében.

Matolcsy György ezzel szemben a pénteki OÉT-ülésen úgy vélekedett, 2013-tól a válságadókat kivezetve a nagyobb gazdasági növekedésből eredő költségvetési többletbevételekkel az ország belép az EU legnagyobb növekedéssel és legjobb államháztartási hiánnyal rendelkező tagállamai közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik