Gazdaság

Radikális megszorításokat vezetnek be a britek

Az utóbbi évtizedek legradikálisabb nagy-britanniai költségvetési takarékossági intézkedéscsomagját jelentette be George Osborne brit pénzügyminiszter szerdán.

A pénzügyminiszter egyebek mellett csaknem félmillió állami alkalmazotti munkahely megszüntetését és a nyugdíjkorhatár emelését helyezte kilátásba a következő öt évre.

Osborne a hetek óta feszült figyelemmel várt, hivatalosan “Átfogó kiadási felülvizsgálat” címmel összeállított, összesen nettó 83 milliárd font (27 ezer milliárd forint) kiadáscsökkentést tartalmazó megszorító csomagot ismertetve a londoni alsóházban kijelentette: a kormány intézkedéseivel a brit gazdaság “a szakadék széléről” lép vissza.

A közfinanszírozás állapotát bemutatva a szakminiszter elmondta, hogy a brit költségvetésből jelenleg naponta 120 millió fontot (40 milliárd forintot) kell csak az államadósság kamataira fordítani; ez évente több mint 43 milliárd font kamatköltség.

George Osborne kijelentette: jelenleg Nagy-Britannia küszködik a legmagasabb strukturális államháztartási deficittel egész Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik