Gazdaság

Lassú európai kilábalást vár az IMF

Csak lassú ütemű kilábalást vár Európa fejlett ipari országai számára a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az IMF most közzétett, régiós gazdasági kitekintésében arra figyelmeztet, hogy az adósságcsökkentést óvatosan kell folytatni, szükség esetén a tervezett intézkedéseket fel kell függeszteni. A felzárkózó európai országok számára viszont az államháztartási hiányok gyors csökkentését javasolja, különben a görögországihoz hasonló válsággal szembesülhetnek.

A szakértők úgy vélik, hogy a mostani erősödő szakasz ellenére a korábbi kilábalási időszakokhoz képest gyengébb lesz az élénkülés a fejlett európai ipari államokban: az idei évre ezekben az országokban 1,7 százalékos, jövőre 1,6 százalékos összesített növekedéssel számolnak.

A két legsúlyosabb válsággal küzdő államban, Görögországban és Írországban az idén még csökken a GDP: előbbiben 4, másikban 0,3 százalékkal, becslik a szakértők. Jövőre Görögországban még 2,6 százalékos zsugorodást, Írországban viszont már 2,3 százalékos GDP-bővülést vár a valutaalap.

A felzárkózó európai országok számára az IMF 3,9 százalékos növekedést valószínűsít az idén, és 3,8 százalékot jövőre, hangsúlyozva, hogy sok fog múlni az euróövezeti kilábalás milyenségén és ütemén, hiszen a eurózóna országai Kelet-Európa fő exportpiacai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik