Gazdaság

Románia meghosszabbítaná IMF-hitelét

Megkezdte romániai látogatását a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely a Romániával megkötendő következő hitelszerződésről tárgyal.

Románia tavaly kötött az IMF szervezésében két évre szóló többoldalú nemzetközi megállapodást, a 20 milliárd euró készenléti hitelegyezmény a jövő év tavaszán jár le. A washingtoni pénzintézet delegációja hetedik alkalommal végzi el a negyedévenként sorra kerülő felülvizsgálatot.

A román vezetők korábban már többször megerősítették, hogy Romániának szüksége van egy újabb hitelszerződésre, amely abban különbözik a mostanitól, hogy elővigyázatossági jellegű, vagyis Románia csak akkor használja fel majd a kölcsönt, ha váratlan esemény miatt hirtelen szüksége lesz külföldi finanszírozásra.

Az elővigyázatossági hitelszerződés megkötését az IMF is támogatja. Mihai Tanasescu, Romániának az IMF-képviselője úgy nyilatkozott, hogy Romániának szüksége van az újabb hitelszerződésre. Ez ugyanis nagyobb garanciát jelent arra, hogy a közszféra reformját valóban végrehajtja a román kormány.

A szerdai román sajtó szerint az IMF nem ért egyet azzal, hogy a személyi jövedelemadóra és a társasági adóra érvényes egységes adókulcsot 12 százalékra csökkentse a román kormány a jelenlegi 16 százalékról. Az egyedüli adócsökkentő intézkedés, amit az IMF is támogat, a bérek után fizetendő járulékok csökkentése 41 százalékra a jelenlegi 44 százalékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik