Gazdaság

Adótörvények: a londoni elemzők fanyalognak

Dicséretet érdemel a magyar kormány törekvése az államháztartási hiánycélok tartására, az ennek érdekében bejelentett adótervek azonban "már kevésbé biztatók" - így vélekedtek hétfői értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A citybeli szakértők a fő kockázati tényezők között említették a bejelentett intézkedések ideiglenes jellegét és azt, hogy a terv szerintük a strukturális problémákra továbbra sem kínál gyógyírt.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző központjának hétfői kommentárja szerint “a Fidesz a kör négyszögesítésével” próbálkozik, amikor egyszeri jellegű adóztatással kívánja kordában tartani a deficitet. A vállalatokra kirótt adóterhekkel és a háztartások megkímélésével Orbán Viktor miniszterelnök valószínűleg a választóknak és a kötvénypiacnak egyaránt kedvezni akar, ám a bejelentett intézkedések ideiglenesek, és nem strukturális jellegűek. Ezért úgy tűnik, hogy a cselekvési terv alapvető költségvetési problémákat hagy kezeletlenül, bár az előző kormány e problémák kezelésében már jelentős haladást ért el és jobb állapotba hozta Magyarországot – állapítják meg a Morgan Stanley londoni elemzői.

A magánnyugdíj-pénztári átutalások felfüggesztésével kapcsolatban a cég szakértői kiemelik, hogy az állam a jelek szerint a kormánykötvények vásárlóinak számító nyugdíjalapoktól von el pénzt, éppen azért, hogy csökkenteni lehessen a kötvénykibocsátásokat. Mindazonáltal ez a lépés “a nyugdíjreform felszámolásával” ér fel, és “néhány évvel visszaforgatja az órákat, igaz, hogy csak időlegesen” – fogalmaznak a Morgan Stanley elemzői.

A cég összességében úgy vélekedik, hogy ha a jövő évi, 2,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél tartása és a költségvetésen tátongó, 300-400 milliárd forintos “lyuk” betapasztása a cél, akkor a most bejelentett új adóintézkedések – a már korábban ismertetett bankadóztatási tervekkel együtt – ennek teljesülését nagyon komoly mértékben elősegítik. “Jóval kevésbé biztató” azonban, hogy a tervezett lépések “növekedésgátló és ideiglenes” jellegűek, és ettől jó eséllyel sem az MNB, sem a hitelminősítők “nem lesznek elragadtatva” – áll a Morgan Stanley helyzetértékelésében.
Hétfői kommentárjukban a Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy jóllehet a bejelentett korrekciós lépések valószínűleg elérhetővé teszik a 2010-2011-es államháztartási célokat, az intézkedések ideiglenes “és bizonyos mértékig növekedésgátló” jellege azonban kockázatot jelent a középtávú költségvetési kilátásokra.

A ház “nemkívánatosnak” minősítette a magánnyugdíj-pénztári átutalások felfüggesztését. A BoA-ML adatai szerint ezeknek a pénztáraknak a vagyona hozzávetőleg 10 milliárd euró, és ennek 53 százaléka adósságpapírokban – főleg kormánykötvényekben – fekszik. A Bank of America-Merrill Lynch szerint az intézkedések ideiglenes és adóztatásra alapozott jellege nem erősíti a bizalmat a külföldi befektetők körében sem. Az adótervek időleges mivoltából eredő, később jelentkező esetleges másodlagos negatív hatások kockázataira már más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni befektetési tanácsadó csoport a minap közölte, hogy saját becslése szerint 350 milliárd forint értékű költségvetési intézkedés szükséges a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalékra csökkentéséhez, és a ház felzárkózó piaci elemzői szerint a magyarországi adótervekkel ez “kényelmesen túl is teljesíthető”. Az intézkedések időleges jellege azonban azt jelenti, hogy “2012-vel kapcsolatban már nagyobb kérdőjelek merülnek fel”, és ha nem lesz meredek gazdasági fellendülés – ami szinte biztos -, akkor abban az évben jó eséllyel további költségvetési intézkedések válnak szükségessé a hiány újbóli növekedésének elkerülésére – állt a Capital Economics kommentárjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik