Gazdaság

A szavazás előtt belenyúltak a válságadók szabályaiba

A kisebb távközlési cégeket mentesíthetik az adóteher alól.

A parlament pénzügyi és számvevőszéki bizottsága – gyakorlatilag a kormány nevében eljárva – öt pontból álló módosító javaslatot adott be a bolti kereskedelmi szektorra, távközlési cégekre, energetikai ágazatra kivetendő különadók szabályaihoz – írja az Index.

A javaslat egyik pontja szerint az adózás előtti eredmény terhére el lehet számolni az különadót, így a társaságiadó-alapot ezzel korrigálni lehet. Erről az eddigi törvényjavaslat nem rendelkezett.

A kisebb távközlési cégek mentesülhetnek az adóteher alól: a javaslat szerint 100 millió forintos nettó árbevétel alatt a távközlési cégeknek nem kell extraadót fizetni, a 100 és 500 millió forint közötti adóalap után 2,5 százalékot, e felett pedig 4,5 százalékot kell leróni – írja a hírportál.

A bolti kiskereskedelmi szektorra kivetendő extraadó alanyai közül kiveszik a gépjármű-nagykereskedőket, de fizetnek a piaci kiskereskedők, és a nem bolti piaci kiskereskedő tevékenységet folytatók, így a csomagküldők, internetes kereskedelemmel foglalkozók.

A javaslat szól arról, hogy az idei adót mégsem a tavalyi forgalom után kell megfizetni: a december 20-ig fizetendő adóelőleget ugyan a tavalyi nettó árbevételből kell kiszámítani, de ha jövőre pontosan kiszámolják az idei árbevétel ismeretében a 2010-es adókötelezettséget, akkor a tavalyi árbevétel alapján kikalkulált adóelőleget figyelembe lehet venni.

Az Index azt írja, aki az idei adójának 90 százalékánál kisebb pénzt fog utalni a 2009-es árbevételéből kiindulva, azt 20 százalékos mulasztási bírsággal sújthatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik