Gazdaság

Elbizonytalaníthatják a befektetőket a válságadók

Jelentős részben tényekre szorítkozó cikkekben számoltak be a csütörtöki osztrák lapok ez előző nap bejelentett magyarországi válságadókról.

A nemzetközi hitelezőivel folytatott vita után Magyarország enged – értékelte a kormányfő bejelentését a liberális Der Standard cikkének alcíme.

A lap által megszólaltatott közgazdászok eltérő módon értékelték a bejelentéseket. Richter Sándor, a Bécsi Összehasonlító Gazdaságkutató Tanulmányok Intézetének (WIIW) munkatársa szerint az új kormány az előreláthatóság hiányának légkörét teremti meg a külföldi befektetők számára.

A kérdés az, hogy az érintett cégek ráterhelik-e ügyfeleikre az adókat, és így csökken-e a növekedés – vélekedett Richter. Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója rövid távon helyes válasznak tartja az új különadókat. “Magyarország telekommunikációs és energiavállalatai hosszú ideje a legjövedelmezőbbek közé tartoztak Európában, ezek miatt az adók miatt senki sem fog kivonulni” – mondta.

Konfliktus fenyeget a kereskedelmi láncokkal – vélekedett a különadókról szóló bejelentés részletes ismertetését követően bécsi keltezésű cikkében a konzervatív Die Presse. Az intézkedés okaként felidézte, hogy a kormány 3,8 százalék alá akarja szorítani az idei költségvetési hiányt, jövőre pedig három százalék a cél, s hogy a kormány kitart a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadó bevezetése mellett.

A kereskedelmi láncokra kivetendő különadóval azonban veszélyes terepre merészkedik a miniszterelnök – vélekedett a lap. A bankokhoz hasonlóan itt sem csak külföldi konszernek leányvállalatai, de hazai cégek is érintettek, mint a Lázár fivérek érdekeltségébe tartozó CBA – állt a cikkben.

A testvérpárt a legutóbbi választási kampányban a Fideszt támogatókként említi a lap. Ellentétben az OTP vezetőjével, Csányi Sándorral, róluk nem tudni, hogy ellenkezés nélkül teljesítik-e az “adóáldozatot” – vélekedett a Die Presse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik