Gazdaság

MSZOSZ: meg kell maradnia a párbeszédnek

A jelenlegi kormány mindent meg szeretne változtatni, ami eddig volt, de vannak olyan értékek, amiket tovább kell vinni, ilyen például az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT).

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a tisztújító kongresszushoz kapcsolódó, tisztségviselőkkel tartott salgótarjáni fórum előtt kifejtette: egy politikai erő úgy tud jó döntéseket hozni, ha az abban érdekeltekkel konzultál, az egyeztetésnek pedig kialakult rendszere van.

Hozzátette: azt kérték a kormánytól, hogy használják a kiépített, hagyományos formákat, hiszen tökéletesen beleillik a nemzeti együttműködés rendszerébe, hogy a munkavállalókkal, szakszervezetekkel, munkáltatói szervezetekkel konzultáljanak.

A szakszervezeti vezető kitért arra: Magyarországon döntően magángazdaság van, és jó, hogy a kormány meghirdeti, hogy 10 év alatt egymillió munkahelyet kell létrehozni, de ennek a hogyanját meg kell teremteni.

Nincs az a hatalom, amelyik egy íróasztal mellől valamit végre tud hajtani, csak mert akarja; ehhez az kell, hogy a gazdaság szereplőivel megegyezzen, márpedig a gazdaság szereplői a munkavállalók és a munkaadók – mondta.

Kitért arra is: érezhetően él még a “messiásváró” hangulat, az egészségügyiek, a pedagógusok, a kis- és nagyvállalkozók is azt hiszik, hogy ők kapnak most több pénzt, ezt óhatatlanul illúzióvesztés követi majd, ez pedig a realitások felé fogja tolni a kormányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik