Belföld

Nagyot bukhatnak a minimálbéresek – átalakul az érdekegyeztetés

A jövőben a társadalmi partnerek nem szólhatnak bele a minimálbér meghatározásába.

Kutyaszorítóba kerül a kormány, ha teljesíteni akarja a minimálbér emelésére, illetve az adó csökkentésére vonatkozó ígéreteit – írja a Blikk. Mivel az adójóváírás kivezetésével a minimálbér környékén keresők rosszul járnak, a kormányfő azt ígérte, emelik a legkisebb fizetést.

11-12 ezer forintos emelés kellene, hogy a kispénzűek se járjanak rosszul, de ez rengeteg céget padlóra küldene – mondta a GKI vezérigazgató-helyettese. Ha 73 500 forintról 85 000 forintra kellene emelni a minimálbért, annak a hatása katasztrofális lenne, sok ember az utcára kerülne, a feketemunka nőne. Karsai Gábor szerint 3-4 ezer forintos minimálbér-emelés lehet reális, de ebben az esetben a legkevesebbet keresők nemhogy jobban, de havi több ezer forinttal rosszabbul járnak.

Mindezt a társadalom valószínűleg csalódásként élné meg – mondta a Progresszív Intézet elemzője. Vasali Zoltán Szerinte a Fidesz ellenfelei minden eddiginél megalapozottabban mondhatnák, hogy az új kormány megtévesztette a választókat.

Közben a Népszabadság arról ír, hogy teljesen átalakítaná a kormány a kabinet és a társadalmi partnerek egyeztetését. A jelenlegi elképzelés szerint megváltoztatnák az Országos Érdekegyeztető Tanács nevét, összetételét, feladat- és hatáskörét.

Az új testület véleményt mondhatna a kormány javaslatairól, a költségvetésről, az adótörvényekről, de nem lenne beleszólása a munka világát érintő törvényelőkészítésbe, az éves minimálbér meghatározásába.

A Magyar Nemzet szerint míg a munkaadói oldal egységesen legitimnek tartja részvételét a tanácsban, egyes szakszervezetek készek arra, hogy újra, más módszerekkel méressék meg, kik képviseljék a munkavállalókat a testületben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik