Gazdaság

OÉT: érdemi kérdésekről tárgyalnának a munkaadók

Először érdemi kérdésekről - bérekről, adóváltozásokról, költségvetésről - egyeztetnének a kormánnyal az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a munkaadói és munkavállalói képviseletek.

A képviseletek vezetői nem zárkóznak el attól, hogy az érdekegyeztetés helyzete is napirendre kerüljön, de jelezték, hogy ennél fontosabb kérdések is vannak. A szociális partnereknek küldött meghívóban ugyanis az OÉT napirendjén az érdekegyeztetés helyzete, és az OÉT második félévi munkaterve szerepel.

Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ) vezetője – egyben az oldal soros elnöke – fontosnak nevezte, hogy végre összeül az OÉT plenáris ülése, és hogy ezzel együtt megkezdődhet az érdemi munka.

“Van előttünk bőven megtárgyalandó feladat”, egyeztetni kell a költségvetésről, az adókról, a járulékokról és a bérekről – mondta Zs. Szőke Zoltán. Hozzátette: az előttük álló nagy egyeztetési sorozat végén – de akár közben is – készek konzultálni arról, hogy lehet-e jobb, olcsóbb és hatékonyabb az érdekegyeztetés, a szociális párbeszéd, azonban az elsődlegesnek az érdemi kérdések megtárgyalását tartják.

Kiemelte: az OÉT a nemrég hatályba lépett törvény keretei között működőképes, regisztrált, reprezentatív szervezetei vannak. Ha menetközben azt látják, hogy lehet még hatékonyabbá tenni a munkát, attól nem zárkóznak el, hiszem mindhárom oldal érdeke, hogy ez az egyeztetési fórum sikeresen működjön.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint elsősorban a munkavállalókat érintő, számukra fontos témákról kell tárgyalni most is, és nem élvez privilégiumot az, hogy kinek milyen elképzelése van az OÉT további működésével kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik