Gazdaság

Gyorsabban tudunk majd pénzt utalni

Jelentősen gyorsul, a mostani egy nap helyett legfeljebb négy óra lehet az elektronikus csatornán benyújtott megbízások teljesítése a hazai bankrendszerben 2012-től.

A Magyar Nemzeti Bank szerdán megjelenő rendeletét Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke jelentette be kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Elmondta: az új rendszer 2012. július 1-től lép hatályba, mivel jelentős felkészülést, fejlesztéseket igényel, amelyek a bankrendszer szintjén várhatóan mintegy 7-8 milliárd forint kiadással járnak.

Bartha Lajos, a jegybank igazgatója elmondta: az átállás érinti a teljes magyar bankrendszert, a Giro Zrt.-t és a Magyar Nemzeti Bankot. A bankoknál jelentős átalakítást igényel a napközbeni üzemmódra való átállás. Az új rendelkezés a belföldi forintátutalásokra vonatkozik majd.

Kérdésekre Király Júlia kiemelte: az MNB-nek nincs tudomása arról, hogy a bankadó miatt bármely bank kivonulást tervezne a hazai pénzpiacról.

Aláhúzta: a jegybank szerint a bankadó jelentős kockázata az, hogy csökkentheti a magyarországi bankszektor tőkevonzó képességét, és ezáltal hitelezési lehetőségeit, azaz a hazai bankpiacon tovább szűkülhet a vállalkozások és a háztartások hitelhez jutása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik