Gazdaság

Újabb vádak Matolcsy ellen

Újabb és újabb vádakat fogalmaz meg a miniszter ellen a kormányközeli sajtó.

Jövő pénteken a kormánynak tárgyalnia kellene a 2011. évi költségvetés tervét, de eddig még az egyeztetések sem kezdődtek el a minisztériumokkal. A portfolió.hu szerint a költségvetési helyettes államtitkár munkájára nem tart igényt Matolcsy György, noha a tervezési köriratnak tegnap délben még nyoma sem volt. A tárcák így nem tudhatják, milyen bér- és adóviszonyok, költségvetési gazdálkodási megkötések mellett kell kidolgozniuk saját jövő évi keretüket.

Közben újabb vádak fogalmazódtak meg Matolcsy ellen. A Magyar Nemzet szerint a nemzetgazdasági tárca nem utalta át az ITD Hungarynek a cégnek járó apanázst, így veszélybe került például a Kína-program is, amelynek keretében október végén két héten át népszerűsítették volna az ázsiai országban a magyar vállalkozásokat.

A hírTV szerint ráadásul a “Magyar Turizmus Zrt. is Matolcsyék áldozatává válhat”. A Matolcsy György által vezetett tárcától ők sem kapták meg május óta a működésre szánt havi juttatásukat. A késlekedésre hivatalos választ nem kaptak, nem hivatalos válasz szerint a támogatási szerződést felülvizsgálják. A hiányzó összeg mára másfél milliárd forintra rúg.

Hitelfelvételre csak azért nem kényszerültek, mert a marketingfeladatokra év elején egy összegben megkapott forrásokat negyedévekre lebontva tartalékolták, és így ezt a pénzt használták fel működési kiadásaikra. Ez viszont azt eredményezte, hogy ha továbbra sem kapják meg a költségvetésből nekik járó pénzt, a negyedik negyedévben feladataikat nem tudják rendeltetésszerűen ellátni.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke elmondta: jelen pillanatban dolgozóik bérét és mindenfajta működési költséget a marketingköltségekből fedezik. Hozzátette: a következő hónapok biztosítva vannak még, viszont az utolsó negyedévben a téli forgalmi élénkítő akciókat nem merik elindítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik