Gazdaság

GKI: mégsem lesz 3 százalékos GDP-növekedés

A gazdaság növekedési feltételei rosszabbak a korábban feltételezettnél, ezért a GKI Gazdaságkutató Zrt. 3 százalékról 2,5 százalékra csökkentette jövő évi növekedési prognózisát.

Az idei évre szóló előrejelzés 1 százalék maradt – jelentette be Vértes András, a GKI elnöke szerdán sajtótájékoztatón.

A GKI idei harmadik előrejelzését ismertetve elmondta: azt feltételezik, hogy a kormány lényegében teljesíteni fogja a jövő évi 3 százalék alatti hiánycélt, az államháztartási hiány mintegy 1 százalékpontos javulásának fedezetét a GDP várhatóan 2,5 százalékos növekedése önmagában megteremti, de komoly adócsökkentés esetén a 3 százalék alatti deficitcél elérése jelentős kihívás.

Az ország piacról való finanszírozása 2011-ben megoldható a GKI szerint, de drágább és kockázatosabb, mint az IMF védőernyőjével, hacsak nem sikerül a bizalmat más módszerekkel – például valódi strukturális reformokkal, az ERM-2 rendszerbe való belépéssel, hiteles euró-csatlakozási program elfogadásával – jelentősen növelni.

Az államadósság 2011-ben a prognózis szerint az idei 80 százalék körüli értékről a GDP 76-77 százalékára mérséklődhet 3 százalék alatti deficit és 2,5 százalékos növekedés esetén, amely kedvezőbb lesz az EU átlagánál.

Az ipar 2011-ben is a gazdaság húzóágazata lesz. Az idei 8,5 százaléknál némileg lassúbb, 7 százalékos növekedésben továbbra is az export szerepe lesz a meghatározó, a belföldi értékesítés inkább csak a második félévben nőhet a prognózis szerint.

A hiteladósoknak a legtöbbet a pénzpiaci bizalom helyreállításával, a kockázati felárak csökkentésével, az ehhez hiteles reformokat megvalósító gazdaságpolitikával lehet segíteni – mondta a GKI elnöke.

A munkanélküliségi ráta az idei 11,5 százalékos átlagról 2011-re 11 százalékra megy le. Az infláció 2011-ben lassan mérséklődik, az idei 4,8 százalékról (és az év végi 4 százalékról) 2011 végére 3,5 százalék alá csökken, éves átlagban pedig 3,5 százalék lesz.

Vértes András úgy vélekedett: ha a nemzetközi piacok által elfogadott 2011. évi költségvetés és reformlépéseket tartalmazó konvergenciaprogram készül, lassan visszanyerhető az ország, s ezzel a forint iránti bizalom. Az árfolyam a prognózis szerint éves átlagban 270 forint/euró lesz az idei 277 forint/euró után.

A GKI szerint nem zárható ki, hogy a kormány ismét kísérletet tesz költségvetési mozgásterének egyeztetés nélküli bővítésére, ez azonban újabb árfolyam-sokkal járna, ami végső soron kamatemeléshez, a hiteladósok és ezzel a bankok helyzetének további romlásához, a növekedés minimalizálásához vezetne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik