Gazdaság

Új retorika és egyéb “jó hírek” erősítik a forintot

A magyar kormány új, a piacnak tetsző költségvetési retorikája mellett egyéb "jó hírek", közöttük az autóipari beruházások is erősítik az utóbbi időben a forintot - vélik londoni elemzők.

Megjegyezték azonban azt is: a retorikai váltás mellé a piac előbb-utóbb konkrét gazdaságpolitikai lépéseket is vár majd, különösen akkor, ha az októberi helyhatósági választások után sem lesz új egyezség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

A TD Securities nevű vezető globális befektetési tanácsadó cég londoni elemző részlegének szakértői a forint elmúlt heti “meglepő” térségi túlteljesítésének okai között az első helyen említik a kormány kötelezettségvállalását a költségvetési fegyelem mellett, és a 2,8 százalékos GDP-arányos jövő évi “lehetséges” hiánycél megemlítését.

A TD Securities londoni elemzői szerint ez enyhítette valamelyest azokat a befektetői aggályokat, hogy Magyarország 2011-ben lazább hiánycélra törekedne.

A cég szerint emellett az Opel, az Audi és a Mercedes autógyárak magyarországi beruházási tervei hosszú távon valószínűleg “hatalmas” lendületet adnak a magyar gazdasági növekedésnek, több százalékponttal emelve az ipari kibocsátás éves szintű bővülési ütemét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik