Gazdaság

Akár ki is vehetik a kábeles csomagból a fizetős RTL-t

A médiahatóság szerint a csatorna lépése elvileg nem sértene törvényt.

Ahogy arról már beszámoltunk, az RTL Klub véget vetne annak a gyakorlatnak, hogy a kábeltévé-szolgáltatók ellentételezés nélkül sugározhatják műsorukat, így az információk szerint januártól fizetős lenne a csatorna a kábeltársaságok és a földfelszíni sugárzást végző Antenna Hungária számára is.

Kéry Ferenc, a csaknem kétszáz kábelszolgáltatót tömörítő Magyar Kábelszövetség elnökének szavaiból az derül ki, hogy – bár a szervezet hivatalosan még nem döntött – nem kérdés, hogyan reagálnak majd a szolgáltatók, ha fizetniük kell a csatornáért – számolt be róla az MR1-Kossuth Rádió. A szakember úgy véli, ha az RTL elkérhet egy nagyon durva összeget, a szolgáltató ugyanilyen alapon kiveheti a fizetős csatornát a kábeles csomagból.

Kolossy Péter, az RTL Klub programigazgatója nem fél attól, hogy az emberek nem kérik azt a csomagot, amelyben benne van a programjuk; szerinte a lépés a piac megváltozásával, a reklámbevételek csökkenésével indokolható. Hozzátette: egy szolgáltatást adnak, amin a kábelszolgáltatók pénzt keresnek, az pedig már az ő dolguk, hogy áraik átstrukturálásával vagy az előfizetési díj növelésével teremtik meg erre az anyagi forrást.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hivatalosan nem értesült a bejelentésről – mondta el Buda Dóra szóvivő. Mint elmondta, sem a koncessziós szerződés, sem a törvény nem foglalkozik azzal, hogy az RTL ingyen vagy pénzért nyújtja-e adását a szolgáltatóknak. A hatóság ettől függetlenül figyel, és vizsgálja, hogy a lépésnek milyen hatása lehet a piacra.

A törvény azt sem tiltja, hogy a csatorna pénzt kérjen a földfelszíni sugárzásért, amelyet pedig most minden tévénéző ingyen érhet el – számolt be róla a közrádió.

AJÁNLOTT LINK:

Januártól fizetőssé válik az RTL Klub (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik