Gazdaság

Januártól fizetőssé válik az RTL Klub

Előfizetési díjat kérnek a kábelszolgáltatóktól és az Antenna Hungáriától.

Az RTL Klub véget vetne annak a gyakorlatnak, hogy a kábeltévé-szolgáltatók ellentételezés nélkül sugározhatják műsorukat – írja a HVG.hu. A lap értesülései szerint a kábeltársaságok és a földfelszíni sugárzást végző Antenna Hungária számára válna fizetőssé januártól a csatorna adása.

A kábelszolgáltatókkal az IKO Kábeltévé Kft. kezdett tárgyalásokat, a díjat valószínűleg egy másik, erre kijelölt vállalkozás szedné be. A hírportál értesülései szerint a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség tagjai felé tett árajánlat 490 forint plusz áfáról szól, azaz háztartásonként ennyit kérnének a tartalomért.

A csatorna a fogyasztókra közvetlenül semmit nem számlázna, de a műsorterjesztő cégek valószínűleg rájuk terhelnék a sugárzási díjat, így a lépés nyomot hagyna a tarifacsomagok árán is.

A HVG.hu szerint ha a kábeltársaságok csomagban vásárolják meg az IKO-érdekeltségű csatornákat, alacsonyabb áron jutnak hozzá az RTL Klub sugárzási jogához, de így az alapcsomagokból más, kedvelt programok szorulhatnának ki.

Ezzel az üzleti modellel a csatorna tulajdonosa a reklámbevételből és az előfizetési díjakból egyszerre tehet szert bevételre. Róbert Ákos, az RTL Klub vezérigazgató-helyettese azt mondta, az eddigi üzleti modell nem tartható fent.

Nyuzó Péter, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség elnöke szerint ellentmond az egyenlő elbánás elvének, ha ugyanazt a szolgáltatást, amit a földfelszíni sugárzással ingyen biztosítanak a nézőknek, a kábelszolgáltatóknak pénzért kínálják. Róbert Ákos erre úgy reagált, a földfelszíni műsorszórást végző Antenna Hungáriától is előfizetési díjat kérnek majd. A cégnél azonban a lapnak azt mondták, nincs is tudomásuk arról, hogy a csatornát működtető Magyar RTL Televízió Zrt. ilyen lépésre készülne.

AJÁNLOTT LINK:

Januártól fizetős lesz az RTL Klub műsora (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik