Gazdaság

Automatikusabbá válna a költekező EU-tagok büntetése

Az Európai Unió pénzügyminiszterei megegyeztek, hogy "automatikusabbá" kell tenni a szankciókat az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó határokat átlépő országok ellen.

A tanácskozáson előrelépés történt a szankcionálási rendszer kulcsfontosságú elemeinek meghatározásában. Az elképzelés szerint a büntetéseket “korai szakaszban” vezetnék be.

“Amennyire lehetséges, a szankciókra vonatkozó döntéshozatali szabályoknak automatikusabbá kell lenniük” – közölte Van Rompuy. Az EU elnöke szerint a büntetőintézkedéseket csak többségi szavazással lehetne megakadályozni.

A terv az, hogy az eurozónába tartozó országoknak a GDP 0,2 százalékának megfelelő összeget kellene letétbe helyezniük arra az esetre, ha 3 százaléknál nagyobbra engedik nőni a GDP-arányos államháztartási hiányt, és a GDP 60 százalékát meghaladó államadósságot halmoznak fel.

Az előírások ellen vétő országokat tanácsokkal látná el az EU, amely a költségvetési, illetve gazdaságpolitikai kérdések mellett “javaslatokat adna” a bérek alakítására és a szerkezeti reformokra is.

A jelenlegi EU-szabályok szerint “a vétkes tagállamokat” is lehet büntetni. Ehhez azonban egy hosszadalmas eljárás kell, és az uniós pénzügyminiszterek szavazásától függ, míg a most alakuló javaslat szerint a szankciók csaknem teljesen automatikusan sújthatják a vétkeseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik