Gazdaság

Nyugdíj: uniós nem esetén is tartjuk a jövő évi hiánycélt

A jövő évi 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiánycél független attól, hogy változik-e a magánnyugdíjpénztári befizetések elszámolása.

A Nemzetgazdasági Minisztérium emlékeztetett rá: a 3 százalék alatti hiánycél vállalását Matolcsy György jelentette be, és hétfői parlamenti felszólalásában megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök is.

A kormányfő napirend előtti beszéde érintette a magánnyugdíj-pénztári befizetések elszámolása kérdésében tett kezdeményezést is. “Várunk arra, hogy az uniós szervek kedvező döntést hozzanak az elszámolás ügyében, a jövő évi 3 százalék alatti hiány teljesítése azonban ettől független” – írta a tárca.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben a magánnyugdíjpénztári elszámolás költségvetési terhével kapcsolatban azt mondta: az elszámolás módja attól függ, októberben az EU-ban hogyan döntenek arról, miként kell nyilvántartani a magánnyugdíjrendszerből a költségvetésbe áttett pénzeket.

Úgy fogalmazott: azt mindenki látja, hogy nem fog menni, miszerint 3-400 milliárd forintot “teszünk át egy félállami” nyugdíjrendszerbe, közben pedig tartanunk kell egy 3 százalékos költségvetési hiányt.

“Brüsszelben azt az álláspontot fogom most is képviselni, hogy térjünk vissza ahhoz az elszámolási rendszerhez, amely ezt jövőbeni felhalmozásnak tekinti, nem pedig a költségvetési hiányszámot növeli” – húzta alá a miniszterelnök, aki szerint ha ezt el tudjuk érni, akkor “nyugodtabban tudunk beszélni az egész nyugdíjrendszer jövőjéről”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik