Gazdaság

Az IMF nélkül is finanszírozható az államadósság?

A 2011-ben lejáró államadósság a 2010 június végi állapot szerint 2859 milliárd forint volt, a nettó finanszírozási igény pedig várhatóan 850 milliárd forint körül alakul jövőre.

Jelen helyzetben a 2011-es finanszírozási terv szükségképpen azzal számol, hogy mind a nettó finanszírozási igény, mind a lejáró államadósság visszafizetéséhez szükséges forrás biztosítása csak új állampapírok kibocsátása, illetve újabb hitelek felvétele útján lehetséges – közölte Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) általános vezérigazgató-helyettese.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte: az állampapírpiacokon fokozatosan javult a költségvetés finanszírozásához szükséges piaci bizalom. Ezt jól mutatja többek között az a tény, hogy az idén 8 és fél hónap alatt 1170 milliárd forint összegű államkötvény aukciós értékesítése valósult meg 2400 milliárd forint összegű kereslet mellett, amely értékesítés 220 milliárd forinttal meghaladja az eredeti tervet.

De ugyancsak jó példa erre a kedden megrendezett 3 hónapos futamidejű diszkont kincstárjegy aukció, amelyen a meghirdetett 50 milliárd forintos összegre 202 milliárd forintnyi, azaz négyszeres vásárlási ajánlat érkezett, csökkenő hozamok mellett. A nagy keresletre tekintettel 65 milliárd forintra emelte az ÁKK az elfogadott mennyiséget – mondta Borbély László András.

Kifejtette: amennyiben a 2010-ben tapasztalt tendencia a jövőben is folytatódik, akkor a lényegében változatlan forintkibocsátási összegekkel számoló 2011. évi finanszírozási terv is gond nélkül megvalósítható. Ezt a megállapítást a kibocsátási terv közzétételére adott első elemzői reakciók is alátámasztják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik