Gazdaság

Offshore cégeken át folyt ki az állami pénz a Volánbusztól

A kiszervezett járatok miatt a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított.

Luxemburgi érdekeltségű alvállalkozói cégekbe szervezte ki szerződéses járatait a Pekli Ferenc vezette Volánbusz Zrt.. Ezekkel a vállalatokkal saját cégein keresztül lehetett kapcsolata a vezérigazgatónak – írja a Magyar Hírlap.

A lap szerint nemcsak a járatüzemeltetések, hanem más gazdasági tevékenység kiszervezése is olyan ügyletekre épült az állami vállalatnál, amelyek mögött offshore cég állt. Így kerültek hazánkba szinte ellenőrizetlenül, a közbeszerzések megkerülésével kínai gyártmányú autóbuszok, sőt az ilyen járműveket forgalmazó márkakereskedés éveken keresztül egy luxemburgi befektetőé volt.

A kiszervezett járatüzemeltetések miatt a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálatot indított. Az állami vállalatnak szintén előnytelen volt, hogy öt éven át külsős cégtől vette bérbe a járművek gumiabroncsait, majd egy közbeszerzési tenderen ugyanaz a – szintén luxemburgi érdekeltségű – cég kapott megbízást.

A Volánbusz értékes telephelyeit eladta, az újonnan épült központi javítóbázist bérli. Pekli Ferencet már menesztette a Volánbusz éléről a vagyonkezelő, a gyanús ügyletek kivizsgálása az új vezetés feladata – emlékeztet a Magyar Hírlap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik