Gazdaság

Orbán az OÉT-en: Egymillió új munkahely tíz év alatt

A következő években egymillió új munkahely létrehozását kívánja elérni a kormány, s ezt a célt szükséges előmozdítania az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkájának is - közölte Orbán Viktor.

“Nem tekintjük kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint a nemzeti konzultációt és az érdekegyeztetési fórumát össze lehet kapcsolni.

A kormánynak módja van megváltoztatni az Országos Érdekegyeztetési Tanácsról szóló törvényt, de egyedül nem szeretne változatni, ezért várja az oldalak képviselőit, juttassák el a kormányhoz a már elküldött hat-hét javaslaton felül a többi javaslatot is – mondta a miniszterelnök.

“Semmilyen törvény nem írhatja felül a választói akaratot, s ennek a kormánynak a programja teljes egészében tartalmazza a választási programot” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Ha az áprilisban hozott választói akarat ütközik az OÉT-ben kötött korábbi megállapodásokkal, akkor “nekünk a parlamenti választáson kinyilvánított választói akaratot kell elsődlegesnek tekinteni” – tette hozzá.

A miniszterelnök emlékeztette az OÉT részvevőit, hogy 1998-2002 között is azt az álláspontot hangoztatta, miszerint “mi nemcsak általában képviseljük a választókat, mi képviseljük a munkaadókat és a munkavállalókat is, mindannyian szavaztak ránk”.

Éppen ezért véleménye szerint az a szerepmegosztás nem fogadható el, hogy “Önök képviselik a munkaadókat, illetve a munkavállalókat, mi pedig önmagunkat, hiszen mi képviseljük a magyar választók választásokon kinyilvánított akaratát, amelyben ott van a munkaadók és munkavállalók akarata, (…) tehát ránk nemcsak mint a kormányzópárt képviselőire tekintsenek, hanem mint a választópolgárok képviselőire”.

Orbán Viktor közölte: az elmúlt száz napban létrejött a politikai alap, amelyre fel lehet építeni azt a felépítményt, amely egymillió új munkahelyet jelent a következő években. A jelenlegi adórendszert meg kell változtatni, mert munka és családellenes – jelezte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy köztisztviselők munkarendszerét át kell alakítani.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács következő plenáris ülését október 10-12 között lehet megtartani – javasolta Orbán Viktor, reagálva a munkaadói és munkavállalói oldal képviselőinek véleményére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik