Gazdaság

“Ügyetlen” volt Matolcsy OÉT-ügyben

"Eljött végre a szembenézés ideje" - mondta Borsik János.

Sem a munkaadói, sem a munkavállalói oldal nem kapott még hivatalos tájékoztatást arról, hogy a nemzetgazdasági miniszter összehívta az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülését.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke megkésettnek, ügyetlennek tartja az OÉT összehívását. Megkésett, mert a kormány négy hónapja törvényt sért azzal, hogy nem egyeztet, és ügyetlen, mert előbb tájékoztatta a nyilvánosságot, mint szociális partnereit.

A szakszervezetek, valamint a munkaadói érdekképviseletek korábban többször felszólították a nemzetgazdasági minisztert, hogy tegyen eleget törvényben rögzített kötelezettségének, és hívja össze az érdekegyeztetés országos fórumát.

A kormány szeptember elején írásbeli konzultációt kezdeményezett az oldalak képviselőivel az OÉT további működésének koncepciójáról, ám ezt a munkavállalói oldal és a munkaadók is elutasították, kérve a fórum mielőbbi összehívását.

A munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői nem zárkóztak el a tanács jövőjének elemzésétől, de úgy vélték, mielőbb meg kell kezdeni az érdemi kérdések – bérek, adóváltozások, költségvetés – tárgyalását.

A munkáltatói oldal szeptember elején meghívta a következő oldalegyeztetésére Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkárt.

A szakszervezetek azért is sürgették az OÉT összehívását, mert a kormány őszi jogalkotási programjában több, a munkavállalókat érintő törvénymódosítási terv szerepel, s a hatályos előírások szerint ezekről a kormánynak konzultációt kell folytatnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik