Gazdaság

Tartósnak ígérkezik az erős svájci frank

A svájci termelőiparnak nagyon hamar alkalmazkodnia kell az erős frankhoz, mivel az tartósnak ígérkezik, és a jegybanknak csak korlátozott lehetőségei vannak a beavatkozásra.

“Az a kérdés, milyen gyorsan tud alkalmazkodni a svájci ipar a frank erős árfolyamához, mert az így is marad” – mondta Patrick Odier, a svájci bankárszövetség elnöke, rámutatva, hogy egyes gazdasági ágazatokat, főként az exportorientáltakat a többinél sokkal nagyobb mértékben veszélyezteti a frank erősödése.

Más ágazatok viszont – elsősorban a banki vagyonkezelési üzletág – profitáltak a frank erősödéséből, mivel a biztonságot kereső befektetők nagy összegeket mozgatnak át az euróövezetből Svájcba.

Patrick Odier szerint a főként inflációs és deflációs kockázatokat figyelemmel kísérő svájci jegybank nem helyez előtérbe egyetlen gazdasági ágazatot sem monetáris politikai döntései mérlegelésekor. Rámutatott, hogy a jegybanknak csak korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésére a frank erősödésének megfékezésére nyíltpiaci műveletekkel.

“Nem lenne szabad eltúlozni a frank erősödésének negatív következményeit. Az erős franknak a gazdaságra gyakorolt általános hatását kell figyelembe venni, és bízni abban, hogy azok az ágazatok, amelyeket ez hátrányosan érint, a lehető leghamarabb alkalmazkodnak hozzá” – közölte a svájci bankárszövetség elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik