Gazdaság

Frankgyengítést követelnek a svájci szakszervezetek

A svájci szakszervezeti szövetség (SGB) felszólította szerdán a nemzeti bankot, hogy minden lehetséges eszközzel lépjen fel a frank "túlzott erősödése" ellen.

A szervezet szerint a svájci nemzeti banknak (SNB) elsősorban a devizapiaci folyamatokba kellene beavatkoznia a nemzeti fizetőeszköz túlzott erejének csökkentse érdekében.

A szakszervezeti szövetség javasolja továbbá a devizapiaci tranzakciók megadóztatását. Ez jelentősen csökkentené a rövid távú spekulatív műveleteken szerezhető hasznot – érveltek a tranzakciós adó mellett a szervezet szakértői.

Azt is el kellene érni, hogy az exportra termelő vállalatok az igényeikre szabott, külön árfolyamon juthassanak euróhoz – vetette fel egy berni konferencián a szervezet. A szakszervezeti szövetség szakértői emlékeztettek, hogy van példa a hatékony fellépésre, a hetvenes években a kormány az SNB-vel közösen sikerrel korlátozta a devizapiacot a svájci gazdaság védelme érdekében.

A szakszervezetek szerint komoly nemzetgazdasági károkat okozhat, ha hosszabb távon túlértékelt marad a frank.

Egyebek között csökkenhetnek a bérek és megugorhat a munkanélküliség, mert a termelés leállítására vagy külföldre telepítésére kényszerülhetnek vállalatok, amelyek “reális árfolyam” mellett nem zárnának be és nem vonulnának ki az országból – fejtette ki a munkavállalói érdekképviseletek szövetsége az SNB csütörtöki kamatdöntő ülése elé időzített tanácskozáson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!