Gazdaság

Nem ördöngősség a 3 százalék alatti hiány?

Sokkal kisebb erőfeszítéssel is sikerülhet jövőre a három százalék alatti költségvetési hiány, mint amilyenekre az elmúlt években kényszerült az ország.

A költségvetésben 200–350 milliárd forintos lyuk van, amit a kabinetnek jövőre be kell foltoznia. A Költségvetési Tanács elemzése szerint elég lenne egy évre befagyasztani azokat a költségvetési kiadásokat, amelyekről a kormány dönt a költségvetés elkészítésekor.

Ide tartoznak például az állami bérek, a felújítások, kormányzati beruházások költsége, a rezsiszámla, és ide sorolható egyebek mellett a gázár-, a távhő- és a gyógyszertámogatás.

A központi államigazgatás bértömeg-befagyasztásában sokat segíthet az az elképzelés, amelyet Matolcsy György villantott fel: jövőre száz-kétszázmilliárd forintos megtakarítást szeretnének elérni az államigazgatás olcsóbbá tételével.

Elméletileg nem lehet kizárni, hogy a pénzügyi szektor után az energetikai és a távközlési szektorra is átmeneti extraadót vethetnek ki – mondta el az index.hu-nak Orbán Gábor, az Aegon kötvényportfólió-menedzsere.

Ajánlott cikk:

Nem kell véres kéz a 3 százalék alatti hiányhoz (index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik