Gazdaság

Tetszik az elemzőknek Orbánék retorikája

Biztatónak nevezik a költségvetéssel kapcsolatos legutóbbi magyar kormányzati nyilatkozatokat új értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az elmúlt egy hét fejleményeire visszatekintő helyzetértékelésében a Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) citybeli befektetési és elemző részlege úgy fogalmazott, hogy a magyarországi kilátások alapos vizsgálatára akkor lesz mód, ha a 2011-es költségvetés részletei október végéig ismertté válnak.

A ház szakértői azonban a legutóbbi kormányzati nyilatkozatok – az elmúlt fél év “csapongó retorikája” ellenére – megerősítették azt a véleményüket, hogy a Fidesz-kormány 3,5 százalékon, vagy az alatt fogja tartani a hazai össztermék (GDP) arányában mért jövő évi államháztartási hiányt.

A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi elemző központ új elemzése szerint az elmúlt egy hétben a kormány költségvetési retorikája “180 fokos fordulatot vett”. A ház szakértői szerint ez önmagában még nem gyógyír, mivel a költségvetési tervek végrehajtási módjának fontos részletei egyelőre nem ismeretesek, de a retorikai fordulat piaci szempontból “mindenképpen jelentős plusz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik