Gazdaság

Cséfalvay: trükközés jellemezte a 2009-es költségvetést

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerint sodródás, trükközés jellemezte a 2009. évi költségvetést, amely az eredetileg tervezett helyett 3,9 százalékos deficittel zárt.

A 2009. évi eredeti költségvetési tervezet még egy százalékos gazdasági visszaeséssel és 2,8 százalékos GDP arányos államháztartási hiánnyal számolt, de a gazdaság 6,3 százalékkal esett vissza, így az előző kormány folyamatosan módosította a hiánycélt is – közölte Cséfalvay Zoltán.

Februárban 3,2 százalékra, májusban 4,3 százalékra, szeptemberben pedig 4,1 százalékra módosult a hiánycél, amely végül 3,9 százalékra teljesült – tette hozzá.

“A 2009. évi költségvetést közel 110 milliárd forinttal úgy javította az előző kormány, hogy a 2010-re eső bevételeket már 2009-ben beszedte, azzal az elvvel, hogy toljuk át a döglött lovat jövőre” – mondta.

Cséfalvay Zoltán az államháztartás gazdálkodásának 2009. évi szakszámi elfogadását javasolta, “ami nem azt jelenti, hogy az új kormány egyetért, vagy támogatja az előző kormány gazdasági és költségvetési politikáját”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik