Gazdaság

Matolcsy: megszorítások nélkül teljesíthető a hiánycél

A jövőre tervezett 3 százaléknál kisebb GDP-arányos államháztartási hiányt a magyar kormány megszorítások nélkül éri el, idén pedig tartja magát a 3,8 százalékos célhoz.

Matolcsy György hangsúlyozta: a jövő évi hiánycél teljesítését segítik jövőre a pénzügyi szektort terhelő adók, a várt 2,5 százalék körüli gazdasági növekedés, valamint az olcsóbb állam és közigazgatás megteremtése és az állami vállalatok rendbetétele.

“Kőkeményen, következetesen és sikeresen tartjuk magunkat” az idei 3,8 százalékos hiányhoz – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. új vezérigazgatójának beiktatásán.

A miniszter elmondta: a kormány pénzügypolitikájának középpontjában a hitelesség visszaszerzése áll, és ezt a feladatot a kormány komolyan veszi. Vissza kell térni azokhoz az időkhöz, amikor 3 százalék alatti volt a költségvetési hiány, az államadósság csökkent, nőtt a foglalkoztatás, és az ország az első harminc ország között volt a versenyképességi rangsorban – emelte ki Matolcsy György.

Hozzátette: ha sikerül visszaszerezni a hitelességet, akkor Magyarország biztosítani tudja az államadósság stabil finanszírozását, és olcsóbbá tudja tenni azt. Matolcsy György szerint arra kell törekedni, hogy a befektetők keressék a magyar állampapírokat.

Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Zrt. (ÁKK Zrt.) frissen beiktatott vezérigazgatója beszédében elmondta: rövid távon azt tartja legfontosabb feladatának, hogy megtartsák magyar államadósságot finanszírozó befektetői kört, illetve hogy az ÁKK a korábbinál is intenzívebb kapcsolatot tartson a piaci szereplőkkel. Reméli, hogy ennek eredményeképpen sikerül újabb befektetői csoportokat is megtalálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik