Gazdaság

Sokkok után a 8 pont már sok

Nyers: A Fidesz 8 pontja nem segít az embereknek, de a bankoknak árt.

Mindenki visel felelősséget – az is, aki hitelt vesz fel, az is, aki nyújt – mondta a Bankszövetség főtitkára, aki cáfolta, hogy a pénzintézetek az elmúlt években ne felelősségteljesen hiteleztek volna. A Fidesz 8 pontos javaslata érdemben nem oldja meg a helyzetet – mondta Nyers Rezső.

Annak idején az adott körülmények között racionális döntést hoztak a hitelfelvevők és a bankok is – mondta a főtitkár, aki szerint sajnos néha még a politika is összekeveri a problémákat és az okokat. Az alapprobléma nem az, hogy devizában állt be jelentős eladósodás, hanem az, hogy a lakosság az ésszerűnél nagyobb mértékben adósodott el – tette hozzá.

A bankrendszer egyébként nem visel el minden következmény nélkül újabb és újabb sokkokat – figyelmeztetett Nyers Rezső, aki első sokknak a válság magyarországi elhúzódását nevezte, másodiknak pedig a bankadót.

A Kósa-Rogán javaslat lenne a harmadik sokk, “ha ez így maradna” – tette hozzá Nyers Rezső. Szerinte ezeket együttesen a hazai bankrendszer már nem tudná sérülés nélkül elviselni. Mint mondta: a javaslat a lakosság problémáit nem oldja meg, de a bankoknak komoly kárt okozhat, amit végül is az egész társadalomnak kell megfizetnie. “Ez az igazi baj” – érvelt a főtitkár.

Többen alkotmánysértőnek tartják, hogy a Rogán-Kósa javaslatcsomag alapján a bank nem követelhetne többet adósától, mint a fedezetül szolgáló ingatlant. Egyes devizaalapú hiteleknél a “zálogtárgy” értéke nem is fedi le a hitelt, így a bankok nagy veszteségeket szenvednének el.

Ajánlott link:

Amerikában már működik Rogánék elképzelése (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik