Gazdaság

Nem várnak kamatemelést az elemzők

A vártnál jóval alacsonyabb augusztusi infláció nyomán enyhült a magyarországi jegybanki kamatemelés kockázata - vélekedtek londoni elemzők.

Az inflációs adatsor pénteki közzététele után a Barclays Capital befektetési csoport európai felzárkózó piaci elemzői úgy vélték: az augusztusi inflációs jelentés és a legutóbbi monetáris tanácsi nyilatkozatok alapján az MNB “talán kissé túl héja” az inflációs kilátások megítélésében.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői az eddigi 4,7 százalékról 4,4 százalékra módosították az idei év végére adott, éves összevetésű inflációs előrejelzésüket a pénteki adatok nyomán.

A cég szakértői úgy vélik: az MNB várhatóan “enyhén héja” hangvételt tart fenn, amíg a forint a jelenleginél erősebb szinten nem stabilizálódik, de a közeli kamatemelés kockázata az augusztusi infláció – és a kormány piaci kommunikációjában látszó fordulat – hatására enyhült.

A TD Securities értékelése szerint a magyar gazdaság alapmutatói még akár kamatcsökkentést is indokolnának, de a cég belátható időn belül változatlan MNB-kamatra számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik