Gazdaság

Megint nem ért egyet a jegybank és a kormány

Matolcsy György szerint a jegybanknak kötvényvásárlásokkal kellene lökést adnia a magyar gazdaságnak, az MNB szerint azonban a lépéshez szükséges piac "gyakorlatilag nem létezik".

“A központi banknak vállalati kötvényeket kellene vásárolnia, épp ahogy az amerikai Fed, az Európai Központi Bank, illetve az angol jegybank teszi” – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Reutersnek múlt pénteken.

Az Magyar Nemzeti Bank szerint azonban egyelőre nincs esély a monetáris lazításra, a jegybankárok szerint ugyanis Matolcsy György ötlete hatástalan lenne, írja az origo.hu.

Az MNB szerint Magyarországon a vállalati kötvénypiac nagyon kicsi a nyugati országokéhoz képest, “az intézkedések bevezetéséhez szükséges piacok számottevő része gyakorlatilag nem létezik”. A kis piacon a teljes kötvényállomány fele egy kibocsátóhoz köthető, mégpedig az MFB-hez.

A jegybank szerint a Matolcsy féle lazításnak költségei is lennének: mivel az MNB a tervezet szerint a piaci árnál magasabban venne kötvényeket, a központi bank veszteséget szenvedne el a vásárlásokkal, ami végső soron költségvetési kiadásként jelenne meg, hisz a jegybanki veszteséget időbeli csúszással ugyan, de a büdzsének kell állnia.

Ajánlott cikk:

Lepattant Matolcsy ötlete az MNB-ről (origo.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik