Gazdaság

Megkurtítaná a gazdagok adókedvezményeit Obama

Barack Obama amerikai elnök szerdán kizárta, hogy meghosszabbítsák a módosabb amerikaiak számára nyújtott adócsökkentéseknek az év végén lejáró határidejét.

“Ennek célja nem az, hogy megbüntessük a módosabbakat, hanem az, hogy nem tudjuk megengedni magunknak ennek a 700 milliárd dolláros árát” – jelentette ki Obama az ohiói Parmában, Cleveland legnagyobb elővárosában a Cuyahoga főiskolán elmondott beszédében.

Obama ugyanakkor síkraszállt amellett, hogy Bush-féle adókedvezmények megmaradjanak a 250 ezer dollár alatti éves jövedelemmel rendelkező családok, vagy a 200 ezer dollár alatti jövedelemmel rendelkező egyének számára.

Obama a várakozásoknak megfelelően olyan adókedvezményt indítványozott a vállalkozások számára, amely lehetővé tenné a számukra, hogy leírhassák a 2011 végéig végrehajtandó, új beruházásaikat. Ez az előzetes számítások szerint mintegy 200 milliárd dollárt szabadít fel a vállalatoknál.

Az elnök bejelentett egy adóhitel-programot is, amelynek keretében a kutatásra és fejlesztésre áldozó cégek kedvezményben létesülnek. Az elnök kedden egy hatéves tervet jelentett be a közlekedési infrastruktúra fejlesztéséről a wisconsini Milwaukeeben. Ennek első ütemében 50 milliárd dollárt fektet be az amerikai kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik