Gazdaság

A cégek fele összetűzésbe kerül az adóhivatallal

Minimum 20 százalékkal nőhet idén a hazai cégeket érintő adótartozások, jogsértések és elmarasztalások száma, számol be a Napi Gazdaság.

Tavaly majdnem 422 ezer negatív eseményt regisztráltak a különböző hatóságok, mely összesen 252 ezer céget érintett. A szám igen magasnak mondható, mivel 2009-ben a cégek 47 százalékánál történt valamilyen adótartozás, jogsértés vagy elmarasztalás – áll a Partnercontroll.hu elemzésében

A legjellemzőbb negatív események az APEH és bírósági végrehajtások voltak. Bírósági eljárásból 2009-ben 49 921 volt és már 2010-ben is elérte a közel 34 ezret. Jelentősen nő az APEH adószám felfüggesztési határozataink száma is. Tavaly több mint 11 ezer adószámot függesztett fel az adóhatóság, míg 2010 augusztusáig már 16 639 ilyen határozat szültetett.

Többek között az egyik legfőbb oka az adószám elkobzásának, hogy a cégek nem adják le mérlegüket. Az adószám-felfüggesztések száma feltehetően a jövőben jelentősen meg fog ugrani, mert 2010-ben már minden, a mérlege beadását elmulasztó cég esetén alkalmazni kell a szankciót.

Ajánlott cikk:

A cégek fele összetűzésbe kerül az adóhivatallal (Napi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik