Gazdaság

Csányi: nem csak a devizahitelesek vannak bajban

Nemcsak a devizahitelesek vannak bajban, hanem a forintban eladósodottak is, számos kockázat ugyanis mindkét csoportot érinti - mondta el Csányi Sándor.

A forinthitelesek törlesztőrészlete általában most is magasabb, a különbség, hogy a devizahitelesek nem számoltak azzal, hogy jelentősen meg fog nőni a havi fizetési kötelezettségük – hívta fel a figyelmet a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában az OTP elnök-vezérigazgatója.

Magyarországon a hitelek átlagos futamideje 15 és 20 év közötti, így megvan a hitelintézetek mozgástere arra, hogy a futamidő hosszabbításával könnyítsenek az ügyfél helyzetén. A bankok érdeke is, hogy mindenki jó ügyfél maradjon.

Csányi bízik abban, hogy teljesíti a deficitcélt a kormány, és a gazdaságpolitika a forint erősödését szolgálja majd. Ebben az esetben talán az járhat rosszabbul, aki úgy dönt, devizahitelét forintalapúra váltja.

Egy esetleges újabb IMF-megállapodásról azt mondta: “Nem kell, de ha van az jó.” A jelenlegi helyzetben szerinte mégis mérlegelni kell, milyen hatásai és feltételei lennének egy IMF-megállapodásnak. Nem igaz, hogy az IMF-megállapodástól függne a devizahitelesek sorsa.

Ajánlott cikk:

Csányi: “nem én mozgatom a szálakat” (Portfolio.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik