Gazdaság

Lenne nekünk is tetsző IMF-hitelkeret

Lenne olyan megállapodási lehetőség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amely teljesen megfelelne a magyar gazdaság adottságainak - vélik londoni elemzők.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege felidézte, hogy az IMF nemrégiben “elővigyázatossági hitelkeret” (Precautionary Credit Line, PCL) néven hozott létre egy új kölcsönmegállapodási lehetőséget azoknak az országoknak, amelyek gazdaságpolitikája megfelelő ugyan, de a rugalmas hitelkeret (Flexible Credit Line) igénybevételéhez szabott “magas minőségi követelményeknek” még nem felelnek meg.

A PCL-kerethez kapcsolódik ugyan feltételrendszer, de ez “áramvonalasabb” a klasszikus készenléti hitelmegállapodás feltételeinél, és a felülvizsgálat csak félévente esedékes, nem negyedévente.

A PCL a rugalmas hitelkeret és a készenléti megállapodás “hibridjének” tűnik, és a rendelkezésre bocsátásáról az IMF az adott ország külső fizetési pozíciója, piaci finanszírozási hozzáférése, költségvetési fegyelme, pénzügypolitikája és bankrendszerének állapota alapján dönt.

A feltételrendszert olvasva “a PCL tökételes lenne Magyarország számára” – vélekednek a Morgan Stanley londoni elemzői. Magyarország ugyanis – jóllehet helyzete nem eléggé erőteljes ahhoz, hogy Lengyelországhoz hasonlóan jogosulttá váljék a rugalmas keret igénybevételére – “figyelemreméltó” gazdaságpolitikai intézkedéseket hajtott végre az elmúlt években, és költségvetési helyzete most sokkal jobb, mint korábban.

Az elemzés szerint azonban a feltételrendszer az elővigyázatossági hitelkeret esetében is “valós probléma”, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök “egyértelművé tette, hogy fenn akarja tartanai ugyan a kapcsolatokat az IMF-fel, de a kormány mozgásterének semmiféle korlátozását nem hajlandó elfogadni”.

Más nagy londoni házak legutóbbi elemzései azt valószínűsítik, hogy előbb-utóbb lesz új egyezség a magyar kormány, valamint az IMF és az EU között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik