Gazdaság

Cséfalvay: Átmeneti a forint gyengülése

Átmeneti a forint gyengülése a svájci frankkal szemben, és a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nem kell kamatot emelnie az árfolyam rövid távú ingadozása miatt - jelentette ki Cséfalvay Zoltán.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egy ausztriai gazdasági fórumon újságíróknak azt is elmondta, hogy a kormány az idei 3,8 százaléknál 2011-re kisebb GDP-arányos államháztartási hiányra törekszik. Úgy vélte továbbá, hogy magyar gazdaság növekedése 0,6 és 0,8 százalék között lesz ebben az évben.

Megismételte azt is, hogy a kormány nem tervez új pénzügyi megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), miután az ősszel lejár a jelenleg érvényes szerződés. Hozzátette, pozitív jelzés volt Magyarországnak az a stratégiája, hogy IMF-pénzek nélkül finanszírozza magát. “Mindenkinek – az IMF-nek, az EU-nak és Magyarországnak – az a közös célja, hogy Magyarország a kötvénypiacról finanszírozza deficitjét. Az jó jel, hogy ezt több mint egy éve sikerül elérni.”

Arra a kérdésre, vajon Magyarországot érdekelné-e, ha az IMF felkínálna egy úgynevezett rugalmas hitelkeretet (flexible credit line – FCL), Cséfalvay Zoltán azzal válaszolt, hogy Magyarország “nem kapott ilyen ajánlatot, de ha kap majd, akkor mérlegelni fogja”.

Cséfalvay Zoltán szerint a svájci frank árfolyamszintje nem ad okot az aggodalomra. “Normálisnak tekinthető az árfolyamok hasonló jellegű mozgása. Korábban is nagyon sokszor az mozgatta a forintot, hogy mi történik Amerikában, illetve a globális piacon.”

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, a “piac számára fontosabb az, hogy megállapodás születik a költségvetésről, amiben bízhatnak, mint az adat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik