Gazdaság

December 23-ára lehet jövő évi költségvetés

Szeptember 13-án, hétfőn napirend előtt felszólal Orbán Viktor miniszterelnök.

A tervek szerint december 23-án lehet a 2011. évi költségvetés zárószavazása – derült ki a házbizottság ülését követően. Addig az Országgyűlés hetente ülésezik, de az önkormányzati választás előtt kéthetes szünetet tart.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság ülését követően arról számolt be, hogy a Ház a jövő héten kétnapos ülést tart hétfőn és kedden, majd – az önkormányzati választásra tekintettel – egy kéthetes szünet után legközelebb október 4-én ül össze, és azt követően hetente lesz plenáris ülés.

A kormány tervei szerint a december 15-e után kezdődő rendkívüli ülésszakon, december 23-án tartanák a jövő évi büdzsére vonatkozó előterjesztés zárószavazását – közölte a sajtófőnök, rámutatva arra, hogy ehhez, a feszített tempó miatt, el kell térni a házszabálytól.

Az MSZP és a Jobbik nem ért egyet a kéthetes szünettel, így az őszi munkarenddel sem, ezért arról hétfőn szavaz a Ház. Hétfőn napirend előtt felszólal a miniszterelnök, igazolják a KDNP-s Stágel Bence mandátumát, aki Schmitt Pált váltja a frakciószövetségben.

A kiosztott ütemterv szerint a kabinet október 29-én, pénteken terjeszti a Ház elé a jövő évi büdzsét, a fejezeti kötetek és az ÁSz véleménye november 8-án kerül a parlament elé. A 2011. évi költségvetés általános vitája november 16-18. között, a részletes vita november 26-án lehet.

Altorjai Anita tájékoztatása szerint a kormány jelezte, a szeptember 20-i héten több törvényjavaslatot is a Ház elé terjeszt, köztük a kormányhivatalokról szóló előterjesztést és az alkotmány módosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik