A zöldség és a gyümölcs már 20-25 százalékkal drágult, s még várható, hogy a kenyér is drágább lesz 10-15 százalékkal. Idén az előző évek átlagánál sokkal kevesebb termést takarítottak be a gazdálkodók, amiért egyes piaci szereplők jelentős élelmiszer-ár-emelkedést jeleztek előre.
A piaci realitások azonban a vártnál kisebb fogyasztói árnövekedést vetítenek előre az élelmiszerek esetében – nyilatkozta a lapnak Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. mezőgazdasági és élelmiszer-ipari tanácsadási üzletágának igazgatója. Véleménye szerint átlagosan 3-5 százalékos áremelkedéssel lehet kalkulálni.
A piaci szakértő szerint az említett átlag úgy fog kialakulni, hogy a húsféléknél nem, a feldolgozott zöldségeknél és gyümölcsöknél 20-25, a gabonalapú termékeknél 10-15 százalékos lesz a fogyasztói árak éves szintű emelkedése. Ez azt feltételezi, hogy ezúttal bekövetkezik a Pékszövetség által bejelentett 15 százalék körüli kenyérár-emelkedés – olvasható a lapban.
