Gazdaság

Mégsem drágul drámaian az élelmiszer?

A korlátozott fizetőképesség korlátozza az áremelést.

Átlagosan 3-5 százalékos áremelkedéssel lehet kalkulálni az élelmiszerek esetén – írja a Magyar Nemzet egy szakember becslésére hivatkozva. Korábban az előző évek átlagánál sokkal kevesebb termést takarítottak be a gazdálkodók, amiért egyes piaci szereplők jelentős élelmiszerár-emelkedést jeleztek előre.

Ugyanakkor a piaci realitások a vártnál kisebb fogyasztói árnövekedést vetítenek előre. Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. mezőgazdasági és élelmiszer-ipari tanácsadási üzletágának igazgatója 3-5 százalékos átlagos áremelkedéssel kalkulál. Ez lesz az egyenlege a növekvő előállítási költségeknek és a korlátozott fizetőképesség miatt már nehezen terhelhető piacnak.

A piaci szakértő szerint az említett átlag úgy fog kialakulni, hogy a húsféléknél nem, a feldolgozott zöldségeknél és gyümölcsöknél 20-25, a gabonalapú termékeknél 10-15 százalékos lesz a fogyasztói árak éves szintű emelkedése. Ez azt feltételezi, hogy ezúttal bekövetkezik a Pékszövetség által bejelentett 15 százalék körüli kenyérár-emelkedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik